Ποιήεσσα Ρόδος-2ο Πειραματικό Ρόδου

Ποιήεσσα Ρόδος-2ο Πειραματικό Ρόδου
Μεσαιωνική Πόλη

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ


 Στη σχολική μας μονάδα βιώσαμε  μία  ιδιαίτερη διεπιστημονική εκπαιδευτική εμπειρία. Με αφορμή την «Φθινοπωρινή Ισημερία»,  αναβιώσαμε με τους μαθητές/τριες   μας το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της Περιφέρειας της Γης.
  Είχαμε  την ευκαιρία  εκτελώντας το ιστορικό αυτό πείραμα  να γνωρίσουμε αφενός το μεγαλείο της εξέχουσας προσωπικότητάς ενός μεγάλου επιστήμονα και αφετέρου  να πάρουμε πειραματικές μετρήσεις, να εκτελέσουμε υπολογισμούς και να χρησιμοποιήσουμε τις Νέες Τεχνολογίες  εποικοδομητικά.
 Τέλος μέσω της δράσης αυτής αναδείξαμε και την αξία της συνεργασίας  των μαθητών/τριων /εκπαιδευτικών του σχολείου μας , με μαθητές και εκπαιδευτικούς από άλλα σχολεία του πλανήτη μας.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ!!!

Στις 20 Μαρτίου 2017 (Εαρινή Ισημερία), το σχολείο μας συμμετείχε στη δράση που διοργάνωσαν τα εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Λέσβου και 1 ο Ηρακλείου, σε συνεργασία πλέον με το Iνστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝΕΚΦΕ), διοργανώνουν τη Δευτέρα 20 με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης».
Το Πείραμα αυτό, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο όμορφων επιστημονικών πειραμάτων στην ιστορία της Φυσικής! Τη μέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Έτσι, θεωρείται «ευκαιρία» να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα.
Με το ίδιο ακριβώς πείραμα συμμετείχαμε και στη διοργάνωση του ISE (Inspiring Science Education) που διοργανώθηκε στην Ελλάδα από την Ελληνογερμανική Αγωγή

αλλά και στο eTwinning πρόγραμμα στο οποίο το σχολείο μας είναι μέλος.